Soms spreek ik mensen die in het echt charismatisch en sprankelend zijn, maar de teksten die ze schrijven zijn slaapverwekkend. Hoe kan dat?
Vaak vallen mensen terug op de zakelijke, onpersoonlijke manier van schrijven die ze ooit op de middelbare school hebben geleerd; de schrijfstijl waarbij je van je leraar een extra krulletje kreeg voor iedere ‘tevens’, ‘mits’ en ‘echter’. Ook mocht de schrijver in de tekst niet aanwezig zijn. Een objectieve tekst met moeilijke woorden en lekker veel lijdende vormen en tangconstructies; dat was het doel. Maar hoe leuk vond je het om die teksten te schrijven? En nog belangrijker: hoe leuk vond je het om dat soort teksten te lezen? Stond je na afloop in de kantine met elkaar na te praten over die super spannende tekst in je proefwerk Nederlands? Waarschijnlijk niet.
Stel jezelf een ander doel: streef ernaar mensen te verrassen door een persoonlijk tintje aan je tekst toe te voegen. Probeer de lezer het gevoel te geven dat je direct tegen ze praat. Zie je tekst voortaan als een gesprek op papier.
Hieronder vind je 4 tips om pakkende teksten te schrijven!
Tip 1: vermijd moeilijk taalgebruik
Welk tekstfragment vind je prettiger om te lezen?
‘Derhalve staat Kleinop ondernemers ter zijde bij het effectueren van hun plannen.’
Of: ‘Heb jij hulp nodig bij het realiseren van jouw ondernemingsplan? Kleinop biedt de oplossing.’
Houd het simpel! Gebruik niet onnodig een ‘deftig’ woord en vermijd jargon. Hoe zou je het uitleggen als je op een verjaardag zat?
Tip 2: stel vragen
Door de lezer vragen te stellen in de tekst, vergroot je de illusie dat je een gesprek met hem of haar voert. We weten heus wel dat het niet echt is, maar voelen ons toch aangesproken. Een vraag prikkelt ons. Het maakt nieuwsgierig. Kijk maar:
‘Weet jij waarom je voortaan nooit meer een bruine trui moet kopen?’
Dit is een willekeurige, onzinnige vraag. En toch vraag je je waarschijnlijk af wat het antwoord is.
Tip 3: speel met het ritme
Wissel langere en kortere zinnen af. Dit voorkomt dat een tekst gaat “kabbelen”. Als het ritme van een tekst te voorspelbaar is, vinden we tekst automatisch een stuk saaier en haken we af.
Tip 4: gebruik anekdotes
Het toevoegen van anekdotes en eigen inzichten maakt een tekst persoonlijker en makkelijker om te onthouden. Voeg een anekdote over een tevreden klant toe, vertel wat over het moment dat je wist dat jij voortaan alleen nog maar duurzame producten zou gebruiken. De mens is van nature een verhalenverteller en vindt het fijn om op deze manier informatie aangeboden te krijgen.