Leer schrijven. Betere schrijver worden in de vakantie

Zo word je op vakantie een betere schrijver

Ga jij binnenkort op vakantie? En wil je beter leren schrijven? Dan heb je geluk; de vakantie is hét moment om je schrijfkunsten naar een hoger niveau te tillen. Je hoeft je niet druk te maken over de dagelijkse beslommeringen van het ondernemerschap en ook die stapel wasgoed die maar nooit kleiner wordt, is nergens te bekennen. Op vakantie is er genoeg tijd en ruimte om je hoofd te gebruiken voor meer inspirerende zaken.

Moet je dan aan het werk op vakantie? Nee, een vakantie moet een vakantie zijn. Dus ik raad je niet aan om je twee weken rust te gebruiken om eindelijk die zes blogs te schrijven die al maanden op je planning staan. Van doorwerken in de vakantie wordt niemand beter en de rest van je gezelschap neemt het je ook niet in dank af. Maar er zijn wel andere dingen – die veel beter in de vakantiesfeer passen – die je kunt doen om je schrijfvaardigheid te vergroten.

Leer schrijven. Betere schrijver worden in de vakantie

Luister naar bevlogen sprekers

Als je met het vliegtuig gaat, ben je veel aan het wachten. Die tijd kun je vullen met je ergeren aan de veel te lange rijen bij de douane, de ongemakkelijke stoeltjes bij de gate en het huilende kind in de vliegtuigstoel voor je, maar je kan het ook anders aanpakken. TED is gevuld met inspirerende TED Talks over o.a. creativiteit, storytelling en schrijven. Elke TED Talk duurt maximaal 18 minuten. Om te zorgen dat je ook offline in het vliegtuig of de trein kunt kijken, kun je van te voren wat TED Talks downloaden (hoe dat moet, vind je hier). Dit is een prettige, laagdrempelige manier om je kennis te vergroten.

Wees een leesmonster

Lezen is ook een goede manier om beter te leren schrijven. Je vergroot je woordenschat, verbetert je gevoel voor taal en tekststructuur en komt op nieuwe ideeën. Daarnaast is het ontspannend. Niet geheel onbelangrijk voor een vakantie. Voor het beste resultaat ga je voor een goede mix aan lectuur. Wissel af tussen romans, opiniebladen en glossy’s. Geen zin in natte pagina’s? Bibliobath in Amsterdam verkoopt waterbestendige boeken. Ideaal voor aan het strand of zwembad.

Oefening baart kunst

Maar de beste manier om beter leren schrijven blijft natuurlijk: veel schrijven. Nu zei ik eerder “gebruik je vakantie niet om teksten te schrijven voor je werk”, dus wat schrijf je dan? Simpel: houd een reisdagboek bij. Dit levert je vaardigheden op die ook handig zijn in je zakelijke teksten. Een reisdagboek dwingt je om selectief te zijn. Wat is je bijgebleven van je dag? Wat vind je belangrijk om te onthouden? Hoe schrijf je dat zo op dat het je over tien jaar nog steeds iets zegt?

Je kunt dit doen in een notitieboekje maar er zijn ook genoeg speciale reisdagboekjes te koop. Een mooie manier om herinneringen te bewaren en tegelijkertijd aan je schrijfvaardigheid te werken.

Veel plezier op vakantie! En heb je zelf nog tips? Deel ze dan vooral.