De belangrijke les die je van tapijtwevers kunt leren

Ik zit aan mijn bureau en staar naar mijn beeldscherm. Mijn cursor hangt al een paar minuten boven de knop “opslaan”. Ik houd mijn adem in en klik; mijn website is live.

Op dit moment lees je het eerste artikel op een website die al bijna een jaar geleden online had moeten staan. Een jaar waarin ik steeds schoorvoetend ‘nee, nog niet’ zei, iedere keer als iemand me vroeg of ik een website had. Een jaar vol geworstel waar op zeer verrassende wijze in één klap een einde aan kwam.

Een verrassende week in Lottum

In februari schrijf ik me in bij Villaforum en vertrek een week naar een prachtige villa in Limburg. Ik zit hier samen met een groep andere ondernemers, allemaal met een eigen doel. Dat van mij is helder: die website moet er deze week komen. Maar zodra ik het doel uitspreek, borrelt de vraag: waarom zou het nu wel lukken?

In de afgelopen 10 maanden ben ik al een paar keer aan de teksten begonnen, maar steeds als ik op driekwart kwam, vond ik het niet goed genoeg. Als tekstschrijver moet ik zelf toch wel de perfecte tekst op mijn website hebben staan. Mensen moeten het liefst juichend achter hun laptops zitten. Het gevolg: de tekst werd weer geschrapt en de website bleef offline. Want hoe bepaal je of iets perfect is?

Fouten zijn menselijk, tapijtwevers

Houtkachels en tapijtwevers

Tijdens een koffiepauze bij de houtkachel bespreek ik dit met een andere deelnemer. Ze schuift haar stoel wat dichterbij, kijkt me aan en zegt: ‘Wist jij dat Perzische tapijtwevers in elk tapijt bewust één fout maken? Want alleen God is volmaakt.’ Daarna zwijgt ze.

Die paar zinnen wissen in één keer 10 maanden aan strijd. Dat ene kleine verhaaltje bevestigt wat ik eigenlijk allang wist: de perfecte tekst bestaat niet. Wat wel bestaat: een goed verhaal. En ik ga andere ondernemers helpen om die verhalen te vertellen. Ik zet mijn koffiekop neer, klap mijn laptop weer open, ga aan de slag en stop pas als alle teksten af zijn.

Dus voor iedereen die bezig is met een tekst of welk project dan ook: laat je niet tegenhouden door de angst om fouten te maken, want je maakt ze sowieso. En dat is helemaal niet erg.